Allmän kurs: Körkortsprofil i Husby/Akalla

Utbildningen är för dig som klarat SFI kurs C eller motsvarande. Det är ett alternativ till kommunens grundläggande vuxenutbildning och för dig som vill studera svenska som andraspråk och andra ämnen på grundskolenivå. Det finns två profiler: Idrott & Körkort.

Ansök redan idag

Välkommen att läsa Allmän Kurs i Akalla på grund eller gymmnasienivå – svenska som andraspråk. Utbildningen är för dig som har klarat SFI kurs C eller motsvarande. Efter avslutad kurs får du behörighet som motsvarar grundskolans nionde år eller gymnasiet och kan studera vidare på gymnasienivå, yrkesutbildning eller universitet.

Profil: Körkort

Som deltagare i Allmän kurs profil körkort får du ett startpaket för B-körkort innehållande 5 körlektioner. Dessutom kan du få möjlighet att få ett rabatterat pris på körlektioner. Det kommer ingå körkortsteori i svenska undervisningen. För de som vill och behöver finns det möjlighet att genom skolan få en handledare som kan övningsköra med dig några gånger i månaden.

För att få börja ta körkort måste du själv ansöka och betala körkortstillståndet på 150 kr. Tillståndet ansöker du själv på Transportstyrelsen. Alla andra kostnader kring körkortet och uppkörning står du för själv.

 

Profil: Körkort
Körkortsprofil

Vi erbjuder 5 körkortslektioner (kostnad: 5 000 kr), inkl. Teori-Appen ”Körkort nu” och bokpaket.

Vi erbjuder genom volontärer handledare för att övningsköra (ca 2-4 ggr/månad).

Körkortsteori ligger i schemat som en del av svenska undervisningen (ca 3 tim/veckan)

Andra kostnader som du själv står för (ungefärligt räknat):

Körlektioner (om mer än 5 behövs)    500 kr/ 40 min
Körkortstillstånd 150 kr
Synundersökning    120 kr
Riskettan      890 kr
Risktvåan (halkbanan)      2100 kr
Lån bil vid körprov 800 kr
Teoriprov + foto    400 kr
Uppkörning      800 kr
Tillverkning av körkortet      150 kr

Information

  • Kursen är på heltid. Du går i skolan måndag till fredag, minst 20 timmar i veckan, resten hemstudier.
  • Du går minst ett år på kursen. Om du behöver kan du gå flera år.
  • För att gå kursen måste du vara 18 år eller äldre.
  • När du slutar kursen får du ett intyg. Intyget kan ge behörighet att läsa på gymnasienivå eller på universitet.
  • Kursen ger rätt till studiemedel från CSN.
  • Undervisningen på kursen är gratis, men du betalar för böcker, kopiering, internet, studiebesök, fika och obligatorisk försäkring. För dig som väljer körkortsprofil tillkommer extra kostnader. Se rubrik ”Profil: Körkort”.

Adress

Vi träffas i Folkets Husby, Edvard Griegsgången 16. Gå in i Folkets Husby (mittemot biblioteket), sedan andra dörren till höger, sedan vänster genom cafeterian så sitter vi i ett klassrum bakom en glasvägg.

Kurser under året

Kurser under året:
Svenska som andraspråk
Vi behöver språket! För att kunna leva, bo och arbeta i Sverige behöver du kunna svenska. Därför använder vi mycket tid till att träna på svenska, använda svenskan och lära oss mer svenska. I det svenska samhället finns det mycket information, till exempel i förskolan och skolan, i vården, när vi söker arbete, när vi arbetar och i huset där vi bor. För att förstå informationen och veta vad och hur vi ska göra behöver vi kunna svenska. Allt handlar om språket! Vi vill hjälpa dig att lära dig mer!
Samhällskunskap
Språket är viktigt, men det är också viktigt att veta hur samhället fungerar. När många människor lever tillsammans behöver vi förstå varandra. Därför får du lära dig hur olika saker fungerar i Sverige. Vi pratar om demokrati och politik, men också om vad som uppfattas som rätt beteende i Sverige och i andra länder. Vi vill hjälpa dig att förstå hur samhället fungerar så att du själv kan ta ansvar för ditt och din familjs liv.
Engelska
I Sverige är det viktigt att kunna svenska, men det är också viktigt att kunna engelska. Därför får du studera engelska hos oss. Om du inte har läst engelska tidigare hjälper vi dig att lära dig från början.
Matematik
Matematik är också språk! Det är alltid bra att kunna räkna, men matematik handlar också om att lära sig svenska och att förstå olika saker i samhället (till exempel nyheter). Vi tränar på att räkna och på att lära oss språket som hör ihop med matematiken. Om du inte har läst matematik tidigare hjälper vi dig så att du lär dig.

Vid frågor maila Kristin Wolbe.

Terminsavgifter

Läsåret 2019/2020:

Försäkring    50 kr
Kopiering (studiematerial) 100 kr
IT    150 kr
Studieresekontot (studiebesök m.m.)      300 kr
Totalt per termin      600 kr

Körkortsprofil:

Andra kostnader som du själv står för (ungefärligt räknat):

Körlektioner (om mer än 5 behövs)    500 kr/ 40 min
Körkortstillstånd 150 kr
Synundersökning    120 kr
Riskettan      890 kr
Risktvåan (halkbanan)      2100 kr
Lån bil vid körprov 800 kr
Teoriprov + foto    400 kr
Uppkörning      800 kr
Tillverkning av körkortet      150 kr

Ansökningar tas emot löpande

Ansök nu