Allmän kurs: Körkortsprofil i Husby/Akalla

Utbildningen är för dig som klarat SFI kurs D eller motsvarande. Det är ett alternativ till kommunens grundläggande vuxenutbildning och för dig som vill studera ett första förberedande år på gymnasienivå.

Ansök redan idag

 

Välkommen till Akalla Husby

Välkommen att läsa Allmän Kurs i Akalla/Husby på grundnivå eller ett första förberedande år på gymnasienivå, med inriktningen svenska som andraspråk. Utbildningen är för dig som har klarat SFI kurs D eller motsvarande. Efter avslutad kurs får du behörighet som motsvarar grundskolans nionde år i ämnena svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik och samhällskunskap. Läser du på gymnasienivå så kan du under ditt första år nå behörighet i kurserna svenska 1/svenska som andra språk 1, engelska 5, matematik 1a/b/c och samhällskunskap 1a1. År 2 och 3 på gymnasienivå studerar du på vår skola vid St Eriksplan.

Profil: Körkort

Som deltagare i Allmän kurs profil körkort får du ett startpaket för B-körkort innehållande 5 körlektioner. Dessutom kan du få möjlighet att få ett rabatterat pris på körlektioner. Det kommer ingå körkortsteori i svenska undervisningen. För de som vill och behöver finns det möjlighet att genom skolan få en handledare som kan övningsköra med dig några gånger i månaden.

För att få börja ta körkort måste du själv ansöka och betala körkortstillståndet på 150 kr. Tillståndet ansöker du själv på Transportstyrelsen. Alla andra kostnader kring körkortet och uppkörning står du för själv.

 

Profil: Körkort
Körkortsprofil

Vi erbjuder 5 körkortslektioner (kostnad: 5 000 kr), inkl. Teori-Appen ”Körkort nu” och bokpaket.

Vi erbjuder genom volontärer handledare för att övningsköra (ca 2-4 ggr/månad).

Körkortsteori ligger i schemat som en del av svenska undervisningen (ca 3 tim/veckan)

Andra kostnader som du själv står för (ungefärligt räknat):

Körlektioner (om mer än 5 behövs)    500 kr/ 40 min
Körkortstillstånd 150 kr
Synundersökning    120 kr
Riskettan      890 kr
Risktvåan (halkbanan)      2100 kr
Lån bil vid körprov 800 kr
Teoriprov + foto    400 kr
Uppkörning      800 kr
Tillverkning av körkortet      150 kr

Information

  • Kursen är på heltid. Du går i skolan måndag till fredag, minst 20 timmar lärarledda lektioner i veckan, resten hemstudier.
  • Du går minst ett år på kursen för att få ett kursintyg och för att få behörighet.
  • För att gå kursen måste du vara 18 år eller äldre.
  • När du slutar kursen får du ett intyg. Intyget kan ge behörighet att läsa på gymnasienivå. För att få behörighet till högskola och universitet kan du läsa ett första år i Akalla/Husby och de två sista åren på vår skola vid St Eriksplan.
  • Kursen ger rätt till studiemedel från CSN.
  • Undervisningen på kursen är gratis, men du betalar för böcker, kopiering, internet, studiebesök, fika och obligatorisk försäkring. För dig som väljer körkortsprofil tillkommer extra kostnader. Se rubrik ”Profil: Körkort”.

Adress

Vi träffas i Folkets Husby, Edvard Griegsgången 16. Gå in i Folkets Husby (mittemot biblioteket), sedan andra dörren till höger, sedan vänster genom cafeterian så sitter vi i ett klassrum bakom en glasvägg.

Grundskolenivå

På allmän kurs grundskolenivå studerar du 1-2 år beroende på dina förkunskaper.

Du studerar:
– svenska eller svenska som andraspråk
– matematik
– engelska
– samhällskunskap

Under veckan har du även körkortsprofil eller studietid.

För att söka till allmän kurs på grundnivå behöver du:
– vara minst 18 år
– vara klar med SFI D-nivå.

Du kan även bli antagen om dina kunskaper motsvarar D-nivå oavsett utbildningsbakgrund.

När du är klar med dina studier på allmän kurs grundskolenivå får du ett intyg som beskriver innehållet i studierna. Om du har nått upp till en nivå motsvarande årskurs 9 (och läst svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och samhällskunskap motsvarande årskurs 9) intygar skolan att du har förutsättning för studier på gymnasienivå.

Gymnasienivå

På allmän kurs på gymnasienivå kan du studera ett första förberedande år på gymnasienivå i Akalla/Husby. Under ditt första läsår så läser du:

  • Svenska 1/svenska som andraspråk 1
  • Engelska 5
  • Matematik 1a/b/c
  • Samhällskunskap 1a1

Du som vill läsa in hela gymnasiet (motsvarande GY11) fortsätter år 2 och 3 på vår skola vid St Eriksplan. För att få grundläggande behörighet till högskola och universitet ska du ha kunskaper motsvarande lägst godkänd i tio ämneskurser (se nedan).

När du har klarat av allmän kurs på gymnasienivå (år 1 i Akalla/Husby, år 2+3 på Kaggeholm vid St Eriksplan) utfärdas ett intyg som intygar grundläggande behörighet till högskolan eller yrkeshögskolan. För att vara grundläggande behörig måste både omfattningskravet och innehållskravet vara uppfyllt. Många utbildningar på yrkeshögskola och högskola kräver behörighet i fler kurser, så kallad särskild behörighet.

Kurser under året

Kurser under året:
Svenska som andraspråk
Vi behöver språket! För att kunna leva, bo och arbeta i Sverige behöver du kunna svenska. Därför använder vi mycket tid till att träna på svenska, använda svenskan och lära oss mer svenska. I det svenska samhället finns det mycket information, till exempel i förskolan och skolan, i vården, när vi söker arbete, när vi arbetar och i huset där vi bor. För att förstå informationen och veta vad och hur vi ska göra behöver vi kunna svenska. Allt handlar om språket! Vi vill hjälpa dig att lära dig mer!
Samhällskunskap
Språket är viktigt, men det är också viktigt att veta hur samhället fungerar. När många människor lever tillsammans behöver vi förstå varandra. Därför får du lära dig hur olika saker fungerar i Sverige. Vi pratar om demokrati och politik, men också om vad som uppfattas som rätt beteende i Sverige och i andra länder. Vi vill hjälpa dig att förstå hur samhället fungerar så att du själv kan ta ansvar för ditt och din familjs liv.
Engelska
I Sverige är det viktigt att kunna svenska, men det är också viktigt att kunna engelska. Därför får du studera engelska hos oss. Om du inte har läst engelska tidigare hjälper vi dig att lära dig från början.
Matematik
Matematik är också språk! Det är alltid bra att kunna räkna, men matematik handlar också om att lära sig svenska och att förstå olika saker i samhället (till exempel nyheter). Vi tränar på att räkna och på att lära oss språket som hör ihop med matematiken. Om du inte har läst matematik tidigare hjälper vi dig så att du lär dig.

Lärare på utbildningen

Timo Hakkarainen

Timo Hakkarainen

Klassföreståndare & lärare

Mer info kommer.
Kontakta Timo. 

Kristin Wolbe

Kristin Wolbe

Lärare & Biträdande rektor

Kristin är biträdande rektor, kursföreståndare och undervisar i svenska. Hon är gymnasielärare i svenska och religion och har tidigare arbetat på olika gymnasieskolor i Stockholm.
Kontakta Kristin. 

Stefan Storrank

Stefan Storrank

Lärare

Mer info kommer.
Kontakta Stefan. 

Andreas Forslund

Andreas Forslund

Lärare

Andreas undervisar i samhällskunskap, historia och religion. Han har studerat pedagogik, historia och teologi samt har en examen i filosofi. Tidigare har han undervisat och lett seminarier på olika folkhögskolor.
Kontakta Andreas. 

Terminsavgifter

Läsåret 2020/2021:

Försäkring    50 kr
Kopiering och studiematerial 100 kr
Studieresekonto (studiebesök m.m.)      200 kr
Gemensamma utflykter och fika      200 kr
Totalt per termin      550 kr

Körkortsprofil:

Andra kostnader som du själv står för (ungefärligt räknat):

Körlektioner (om mer än 5 behövs)    500 kr/ 40 min
Körkortstillstånd 150 kr
Synundersökning    120 kr
Riskettan      890 kr
Risktvåan (halkbanan)      2100 kr
Lån bil vid körprov 800 kr
Teoriprov + foto    400 kr
Uppkörning      800 kr
Tillverkning av körkortet      150 kr

Ansökningar tas emot löpande