Torsdag 23 februari – it´s safari time!

Efter en lång bilresa och en natt med mer samtal än sömn är det äntligen dags för oss att ge oss ut i Mikumi National Park. Det innebär en tidig frukost innan avresa mot parken vid 7. Vi möter vår chaufför och guide Samuel på hotellet och hoppar in i safaribilen, en Landrover Defender från -88 (till och med jag som inte kan ett dyft om bilar var imponerad av den här monsterbilen). För första gången på länge var det molnigt och mulet. Det blåste in i den öppna bilen på väg till parken och vi frös till och med. Väldigt ovanligt här i Tanzania. Redan innan vi körde in i parken åkte vi förbi flera djur som stod vid vägkanten och kollade på oss.

Processed with VSCO with c1 presetVäldigt tidigt inne i parken hade vi tur och fick se ett lejon som vilade vid sidan av vägen. Det såg lite slitet ut och när för många bilar stannade reste han sig och lunkade iväg. Samuel pratade med någon i telefonen och satte sedan av med världens fart. Vi körde förbi elefanter och giraffer men Samuel saktade inte ens ned och vi kollade frågande på varandra. Snart fick vi svaret till brådskan: Samuel hade siktet inställt på en lejonfamilj som befann sig en bit bort. Vi kom riktigt nära och fick se honor, ungar och en hane med ståtlig man. Samuel berättade att ibland ser man inte lejon på flera veckor och vi hade riktig tur. Då gjorde det inte så mycket att vi missat några elefanter.

 

Processed with VSCO with c1 presetVår tur fortsatte och Samuel fick ett samtal till. Nästa syn var lite ovanlig och smått obehaglig. Fascinerat tittade vi på när en pythonorm försökte slingra sig iväg med sitt byte. Den drog och slet i en ung antilop som den först hade strypt. Många safaribilar omringade den och efter många försök blev ormen så pass störd av våran närvaro att den gav upp och istället försökte ta sig upp i en av bilarna som stod närmast. Chauffören fick först panik men lyckades ändå backa undan till slut och ormen försvann in i gräset. Det var en händelserik morgon. Lite senare fick vi veta att ormen kommit tillbaka för att försöka svälja sitt byte men blivit avbruten av gamar. Vi kom tillbaka lagom till att de hade stoppat i sig nästan hela antilopen. Stanken från asgamarna slog emot oss medan de slogs om maten. Helt klart inte de vackraste djuren vi såg den dagen.

Hela dagen blev vi överrösta av otroliga landskap och vackra djur. Elefant, zebra, impalaantilop, gnu, buffel, flodhäst, krokodil, babian, ödla, fjärilar och massvis med olika fåglar. Vi såg små elefantungar som sprang efter sina mammor, babianungar som red på de vuxna och unga antiloper som lekte med varandra. Efter en lång dag med tusentals uttryck var vi alla ganska utmattade. Imorgon åker vi tillbaka till Dar!

Emma

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset